Pages

Tuesday, December 16, 2008

> Jangan Jadi Penyibuk <

Assalamualaikum.. Hai semua..!! Haa,inilah topik yang sy katakan .. huhu... actually memang nak postkan mlm isnin dulu tapi takder kerajinan laa ditmbh plak dgn ketiadaan mood.. so,tertangguhlah post ni...sorry... =>

Penyibuk? Atau dalam perkataan yang selalu kita guna,busybody..Kenapa ek sy tetiba nak postkan pasal ni? Hmmm... sebenarnya lah,honestly,saya agak sengal lah dengan orang yang bersikap mcm nie.. kurang senang maksudnya.. i mean mmglah tak salah kalau kita nak ambil tahu hal orang tpi sikit2 dah la.. janganlah berlebihan sampaikan boleh diibaratkan mcm nak mengorek sampai ke lubang cacing..mcm orang sabah akn ckp,bikin panas tau...

Penyibuk ni bolehlah dikategorikan sebagai orang yang tak ada kerja selain daripada menjaga tepi kain orang and nak ambil tahu soal hidup orang lain...Bukannya apa,kalau nak tahu about anything or nak tgk brg2 kepunyaan orang,at least mintalah kebenaran dulu..tanya elok2... jangan la main suka hati jer tgk2.. walaupun bknnya peribadi sgt... tapi itu tetap hak orang... cuba letakkan diri anda dalam diri orng tu.. anda suka ker orang tgk2 brg kepunyaan anda tanpa kebenaran? mesti tak kan? haa...mcm tu jugaklah org lain rasa....

walaupun orang tu kwan baik kiter ker,ahli keluarga kiter ker,tpi mereka tetap ada hak mereka sendiri...semua orang perlukn privasi... tak semua bnda kiter blh ambil tahu.. tak smuanya kita blh ikut cmpur...semua orang perlu masa untk diri sendiri...jangn terlalu sibuk dgn hal orang sampaikan hal sendiri tak terjaga...n sebelum kita nak menyibuk pasal hidup org dan membetulkn hidup org tu,apa kata kita cermin diri kita tu dulu.. dah layak ker belum kita untk mengajar org,memberi nasihat kat org kalau diri kita sendiri pun blum ada masa dpn yg cerh dlm hidup.... jangan tunjuk pandai kalau sememngnya ilmu kita masih kurg.. berpijak di bumi nyata.. hidup bkn mcm alam kayangan,bkn mcm dunia fantasi... jgn sewenangnya fikir semua bnda di sekeliling kita,blh kita msuk cmpur...

kalau menyibuk untk kebaikan bersama,itu memg tak slh... tpi kalau dah sampai menyakitkan hati dan buat org meluat,itu maknanya sikap menyibuk tu dah melampaui batas... setiap benda dlm dunia nie ada batasnya... dan sekiranya anda melanggar batas tersebut,percayalah,hanya kesan buruk yang akn menanti... hmm.. satu lagi sikap yang kurang baik and agak kurang sopan ialah menyampuk... jgn pernah kita menyampuk ckp org...lebih2 lagi apabila org2 yang lbh tua drpd kita sdg berbual.. dgr dan diamlah.. sekiranya kita ada pendpt yg ingin dikongsi, mencelahlah dgn bersopan..minta izin dulu.. jgn main terjah jer...kalau kita ditanya,brula kita bersuara... percayalah,takder orang yang suka dgn orng yg suka menyampuk ni.. lbh2 lagi kalau dia plak yang melebh2...yang tunjuk pandai... ckp berapi2.. tapi habuk pun takder...mematikan mood org yg tgh berckp adalah..bknnya blh buat org suka,tpi buat org benci and naik meluat...

as a conclusion,janganlah jadi penyibuk... fikir dulu sebelum buat apa2...fikir dulu sebelum kita ckp apa2... jgn bertindak ikut perasaan.. jgn buat sesuatu tanpa berfikir,buruk padahnya nanti... jgn sibuk tentang hal orang kalau tak nak orang sibuk ttg hidup anda... renungkanlah dan berubah andai anda bersikap sebegini.. moga bertemu lagi di lain kali.. assalamualaikum.. =>

No comments: